A babérfa mutatós cserje, ráadásul a konyhában is hasznos!

A babérlevelet, mint fűszert mindenki ismeri. Maga a babérfa egy örökzöld cserje, ami a mediterrán vidékeken vadon terem, de sok helyen dísznövényként is kedvelt. Megfelelő nagyságú cserépben otthon is termeszthetjük, ezt a hasznos és rendkívül mutatós növényt.

babérfa, ahogyan már említettük, mediterrán növény, ezért kedveli a sok napsütést. Tavasszal érdemes kitelepíteni a kertbe, annak is a legnaposabb részébe, itt garantáltan jól érzi majd magát. Alapvetően nem igényel sok gondoskodást, viszont tápanyagban gazdag talajra van szüksége. Öntözni nem kell túl gyakran, de nyáron több vizet adjunk neki, viszont a túlöntözést ekkor is kerülni kell. Általában április, május környékén virágzik, majd fekete bogyótermést hoz. Az egészséges babérfa levelei sötétzöldek, bőrszerűek, ezeket használhatjuk fűszerként is. Mivel könnyen megtapad rajtuk a por, ezért időnként érdemes slaggal „lezuhanyoztatni” a növényt. A levelek kifakulását, lehullását általában a túl kevés víz okozza. A babérfa alapvetően nem tűri rosszul a hideget, a kicsivel 0 fok alatti hőmérséklet nem okoz számára gondot, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor télre egy hűvös, (körülbelül 5-10 fokos) helyiségbe telepítsük át.

babérfát formázni is lehet, így a koronáját akár teljesen gömb alakúra is vághatjuk. Fontos azonban, hogy egyszerre csak viszonylag keveset metsszük, illetve, hogy a levelei ne sérüljenek meg. A babérfát körülbelül kétévente érdemes átültetni, szaporítani pedig félfás dugványokkal lehet a nyár második felében.

A babérlevélben található illóolaj számtalan jótékony hatással van a szervezetünkre, érdemes rendszeresen használni a konyhában. Nélkülözhetetlen fűszere többféle főzeléknek, levesnek, de még parfümök, szappanok és más kozmetikai készítmények alapjául is szolgál.

Ha úgy döntött, hogy egy saját babérfával gazdagítja kertjét, a legjobb helyen jár! Kattintson honlapunkra, a www.tahi.hu oldalra, ahol bővebb információt talál faiskolánkról! Kérdés esetén forduljon hozzánk az aruda@tahi.hu e-mail címen vagy a 06 70 665 0480-as telefonszámon!

ugrás az oldal tetejére